Цистит - проблем, болки, лечение, превенция

Цистит – причини, симптоми, превенция и лечение

Какво е цистит

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Нерядко този термин обозначава редица инфекции на пикочните пътища, като например инфекции, засягащи пикочния мехур и уретрата. Страдащите от цистит често уринират и изпитват парене при уриниране. В някои случи, когато циститът не може да се лекува, той се определя като хроничен и оказва силно влияние върху начина на живот.

Заболяването се среща сравнително често и от него боледуват между 20 и 40% от жените. Една от причините за развитие на цистит е инфектиране с чревни бактерии. Тези инфекции са особено чести при жени със скъсена уретра – тръбичката, която служи за извеждане на урината от пикочния мехур. В урината няма никакви бактерии, защото тя е стерилна, но инфекцията може да се причини от бактерии, които се намират в пикочния мехур. Наличието на такива бактерии се определя много трудно, защото обикновено не причиняват никакви оплаквания.

Какви са причините за инфектиране на пикочния мехур? Обикновено при уриниране в края на уретрата остава по малко количество урина, която може да се инфектира от редица бактерии, разположени на входа на влагалището. Възникналата инфекция може да бъде унищожена от защитните сили на организма, но е възможно да се пренесе до пикочния мехур. Инфекцията на пикочния мехур може да бъде и в резултат на инфектирана остатъчна урина, която се задържа в пикочния мехур заради различни заболявания.

Информация за цистита при жените и мъжете

Симптоми на цистит

Типичните симптоми на цистита включват:

– Парене и болка при уриниране
– Честа необходимост за уриниране
– Урина, която е мътна или мирише неприятно
– Болка и дискомфорт, които се изпитват в долната част на корема, над пубичната кост
– При малки деца симптомите на заболяването са по-малко забележими и включват слабост, раздразнителност, намален апетит или липса на апетит, повръщане
– При възрастни жени симптомите на цистита на по-нетипични – слабост, объркване, треска
– Симптомите на хроничния цистит са различни при отделните хора.

Обикновено те се обострят по време на менструация, а в някои случаи – преди менопауза.

Циститът е болест, която се проявява обикновено при жени, но това не означава, че и мъжете не страдат от нея. Заболяването може да се развие във всякаква възраст и да засегне както по-млади хора, така и по-възрастни хора. Обикновено циститът е по-разпространен през пролетта и зимата. Сред първите симптоми на заболяването е парене и неприятни усещания при уриниране.

По-тежките случаи на цистит протичат с много често и болезнено уриниране. Урината придобива неприятна миризма и необичаен цвят, понякога в нея се появява кръв. Чести симптоми са температура, втрисане, отпадналост на организма. Тежките случи понякога изискват лечение в болника.

Циститът може да се появи еднократно или да се повтаря през големи период от време. В случай, че се появява често, става въпрос за хронично заболяване. И в двата случая е необходимо лечение, предписано и провеждано от специалист. Лечението започва едва след точното диагностициране на проблема.

Причините за развитието на цистита включват задържане на урина в пикочния мехур, запек, охлаждане на тялото, дефлорация, катетеризация, бременност, климакс, обща преумора и др. В случай, че циститът се е появил в резултат от други заболявания, тогава той се определя като вторичен цистит.

Първичният цистит има силно изразени симптоми и обикновено преминава за 5-7 дни, като в някои случаи дори не е необходимо да се прилага лечение. За сметка на това, вторичният цистит протича в продължение на месеци или до елиминиране на основното заболяване, което го причинява. Този вид цистит може да бъде придружен с усложнения, сред които фиброзиране и намаляване обема на мехура, пробив на стената му и др.

Основното лечение на острия цистит включва диета с течности и каши, топли водни процедури и увеличен прием на топли течности. Използват се антибиотици, спазмолитици, болкоуспокояващи и химиотерапевтици, които са предписани от лекар.

Основна част от лечението на вторичния цистит е елиминиране на основното заболяване, което причинява цистита.

Причини и превенция на цистита

Причини за поява на цистита
Най-честите причини за развитие на цистит са бактерии, а по-рядко това са различни вируси, хламидии и микоплазми. Факторите, които спомагат развитието на това заболяване, също са много и разнообразни, например охлаждане на организма, бременност, климакс, задържане на урина в пикочния мехур, запек, катетеризация, преумора и др.

Различни проблеми и медицински състояния, засягащи отделителната система, също подпомагат развитието на цистит. Такива състояния са например бъбречно-каменна болест, стеснени пикочни пътища, увеличена простата, заболявания на малкия таз. В резултат от тези аномалии се наблюдава притискане на пикочните пътища, което от своя страна водят до задържане на урина в пикочния мехур.

Бързи домашни мерки срещу развитието на болестта

1. Приемът на големи количества течности има особено благоприятно влияние, защото течностите имат добър ефект върху състоянието на лигавицата. Течностите могат да бъдат минерални води, чайове, билкови отвари.
2. Препоръчително е спазването на подходящ хигиенно-диетичен режим.
3. Хората, страдащи от цистит, трябва да ограничат използването на пикантни храни, алкохол и газирани напитки.
4. От изключителна важност е червата да бъдат изпразвани редовно.
5. Пикочният мехур трябва да бъде изцяло изпразнен при уриниране, за да не се задържа урина в него. Подходяща за целта поза е да облегнете гръб в стената, след като седнете на тоалетната чиния.
6. Носете топли дрехи през студените дни, тъй като една от причините за поява на цистит е охлаждане на организма.
7. Препоръчва се уриниране веднага след полов акт, защото по този начин ще се отмият голяма част от бактериите по уретрата, което ще намали вероятността за инфектиране и поява на цистит.
8. Честото уриниране спомага за избягване на инфекции, затова се препоръчва уриниране на всеки три часа.

Как да се предпазим от заболяването?

Спазването на няколко прости мерки може да помогне за профилактика и предпазване от поява на цистит. Те включват:
1. Поддържане на висока хигиена, което включва измиване след всяко ходене до тоалетна. По този начин ще се предотврати попадане на микроби във вагината и възникване на инфекция.
2. Задължително е измиване преди и след сексуален акт.
3. От изключителна важност е да се задържа урина в продължение на много часове. Необходимо е да се уринира на всеки три часа.
4. Приемът на поне 2 литра вода на ден предотвратява задържането на урина в пикочния мехур.

Пълно описание на цистита с богата и подробна информация

Билки срещу цистит

Циститът може да засегне всеки, но от него най-често заболяват млади жени. Има редица мерки, които можете да предприемете, за да ограничите възможността за развитие на това заболяване: избягвайте използването на бельо от изкуствени материи, през студените зимни месеци обличайте топли дрехи, за да предпазите организмът си от охлаждане, спазвайте добра интимна хигиена, особено по време на месечния цикъл.

В случай, че страдате от запек, елиминирайте проблема възможно най-бързо, защото той е една от предпоставките за поява на цистит. Препоръчва се уриниране преди и след полов акт, защото това ще подпомогне изчистването на бактериите от уретрата и ще предотврати навлизането им в организма.

Наред с тези лесни мерки за превенция и лечение на цистит, можете да използвате лекарствени продукти, предписани от вашия лекар. В случай, че тези медикаменти не помогнат, можете да изпробвате и някои други методи за лечението му, които се използват широко в народната медицина.

Особено добър ефект има сокът от боровинки, който трябва да се приема всеки ден. Препоръчителното количество сок е половин литър на ден. Възможно е сокът да бъде заменен с хранителни добавки, съдържащи екстракт от боровинки. Благотворният ефект на боровинките се дължи на факта, че те увеличават киселинността на урината, което от своя страна спомага за елиминирането на бактерии и микроби в уретрата.

Ябълковият оцет също има много силен ефект върху лечението на цистита. Препоръчва се да се добавят между 5 и 10 чаени лъжички оцет към водата, която приемате. Ефектът на ябълковият ефект настъпва доста бързо.

Ментата и градинския чай са много полезни при наличие на цистит. За да изпитате благоприятния им ефект е необходимо да пиете поне по три чаши чай, приготвен от двете билки.

Други билки, чиято ефективност при лечението на цистит е много силна, са бял равнец, арника и камшик. Отвара от тези билки, приемана ежедневно, ще подобри значително състоянието ви.

Чесънът е природен антибиотик и се използва за лечение на редица заболявания. Лечебните му свойства са ефикасни и за лечение на цистит.

Суперхрани и добавки за профилактика

При наличие на проблеми с цистит се препоръча профилактика на организма с някои суперхрани, преди да преминете към лечение с антибиотик. Идеята е да се избегне, ако е възможно, за да пощадим организма си.

Коластрата е една от най-естествените супер храни и именно тя се препоръчва за употреба, поради подсилването на имунната система и успешната борба с разнооразни болествоворни микроорганизми. Тук може да прочетете повече за коластрата.

Есенциални мастни киселини – употребата на омега 3,6,9 мастини киселини в оптимално съотношение подпомага целия организъм, уравновесява хормоналния баланс и осигурява добро състояние на всички лигавици. Повече за комплекс ЕМК четете тук.

Пробиотик Ацидофилус е полезната бактерия, която обитава тънките черва. Тя се заселва в храносмилателната и пикочно-половата система и подобрява здравословното състояние. Тук може да се информирате за Ацидофилус.

Лечение на цистит

Циститът е заболяване, от което най-често страдат жените. То засяга пикочния мехур и уретрата, а причините за появата му са разнообразни. В случай, че изпитате симптомите на заболяването, посетете лекар, който да диагностицира проблема и да започне адекватно лечение.

Ако симптомите се появяват в момент, в който не можете да се консултиране с лекар, можете да пристъпите към следните мерки, които ще облекчат състоянието ви:

– Пийте повече вода и уринирайте често, защото урината отмива болестотворните бактерии. Увеличеният прием на течности и честото уриниране ще помогне на организмът сам да се справи с част от причинителите на инфекцията.
– Добавете една чаена лъжица сода към чаша вода и изпийте сместа. Содата увеличава алкалността на урината, което облекчава паренето при уриниране.
– Не започвайте прием на различни антибиотици, без да сте се консултирали с лекар. Неточното и безконтролно използване на антибиотици може да доведе до редица усложнения.
– Ограничете приема на пикантни, кисели и сладки ястия. Избягвайте използването на газирани и алкохолни напитки.

Спазването на отлична хигиена е от изключителна важност. Необходимо е измиване след всяко посещение на тоалетната, както преди и след полов акт. Горещите седящи бани и баните на краката се използват повече от 100 години за лечение на цистит и оказват много добър ефект.

Приемът на големи количества течности е задължителен. Пийте вода, чайове от мента, босилек, магданоз и липа. Голямото количество течности ще доведе до по-често уриниране, което от своя страна е много важно за отстраняването на заболяването, тъй като урината отмива голяма част от бактериите. Освен това, честото уриниране не позволява задържане на урина в пикочния мехур, което е една от причините за инфектирането му.

Циститът на алергична основа се появява вследствие на вещества, които обострят чувствителността на пикочния мехур. Такава алергия може да се предизвика от белтъчините в яйцата, както и от определени аминокиселини, които се съдържат в сирената, маята, млякото на прах, пушените меса, колбасите, патладжаните и сливите. За да се излекува циститът, появил се на алергична основа, е необходимо да отстранят алергените, които предизвикват дразненето. Затова изброените по-горе хранителни продукти трябва да се избягват.

Използвани са изображения от framar.bg и urology.bg.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart