Ръководство за аминокиселини

Аминокиселини

Протеинът (наричан още белтъчина) е основният градивен елемент в процесите на изграждането на мускулна тъкан. Зад тази жизненоважна функция обаче стои сложна структура от други „поделементи“, наречени аминокиселини.

Аминокиселините в човешкото тяло са много на брой, но тези, съставляващи структурата на протеина, са 20 (затова и са наречени протеиногени). Протеиногените се разделят в две групи: незаменими и заменими.

Незаменимите са 9. Човешкият организъм не може самостоятелно да ги произвежда и поради тази причина трябва да си ги набавя чрез хранителни продукти или добавки. Те са изолевцин, левцин, хистидин, метионин, фенилалалин, треонин, валин и триптофан.

Заменимите са останалите 11, а също така съществуват и т. нар. кондиционално незаменими аминокиселини – те са такива само в определени обстоятелства – например когато тялото е под стрес, боледуваме и т. н.

Основната функция на протеиновите аминокиселини е изграждането на мускулите. Тъй като професионалните атлети се нуждаят от по-голяма мускулна маса и енергия от средностатистическия човек, те не могат да се „захранят“ единствено с хранителния си режим и затова редовно приемат аминокиселини под формата на добавка.

Това на значи, че протеинът и аминокиселините на прах са забранена зона за обикновения човек, който обича да спортува и иска да води здравословен начин на живот. Без значение дали искате да изградите силна и релефна мускулатура или просто да редуцирате теглото си, приемът на протеин като хранителна добавка е подходящ за всекиго.

Въпреки това обаче голяма част от хората са едва ли не наплашени – дали заради погрешна информация, дали заради опит с некачествен продукт, или просто прекаленото многообразие.

Workout.bg слага край на тези пречки, които възпират хората от това да разгърнат пълния си потенциал, като им дава възможност да избират от богата палитра аминокиселини и други хранителни добавки на най-атрактивни цени.

Функциите на 9-те незаменими аминокиселини

Знаем, че научните термини може би звучат далечно и дори екзотично. Въпреки трудните за запомняне имена на аминокиселините ще се опитаме да обясним за какво служи всяка една от тях.

Изолевцин е една от трите аминокиселини с разклонена верига. Участва в метаболитните процеси на мускулите и има висока концентриран в мускулната тъкан. Играе важна роля в подсилването на имунната система, производството на хемоглобин и регулирането на енергийните нива.

Тази аминокиселина повишава физическата издръжливост, като също така ускорява възстановителните процеси след операции и рани.

Левцинът е другата аминокиселина с разклонена верига. Тя е жизненоважна за синтеза на протеин в организма и възстановяването на мускулната тъкан. Също така регулира нивата на кръвна захар и произвежда хормони на растежа.

Метионитът е аминокиселината, която отговаря за детоксикацията и метаболизма в тялото. Освен това спомага усвояването на цинка и селена – минерали, които са от голямо значение за правилното функциониране на организма.

Детоксикацията е изключително важен процес, тъй като чрез нея тялото се пречиства от вредните токсини, които са се натрупали в резултат на тютюнопушене, вредни храни и алкохол. Заради съвременния начин на живот такова пречистване е задължително, тъй като голяма част от храните, които консумираме, са наситени с консерванти и подсладители.

Фениланинът е предшественик на невротрансмитерите допамин, епинефрин, норепинерфрин и тирозин. Тя е важна част от структурата и функциите на белтъчините и ензимите и е отговорна за производството на други аминокиселини.

Колагенът и еластин са незаменими компоненти в структурата на кожната и съединителната тъкан, а треонинът е аминокиселината, която е тяхната основна част. Освен това играе роля в процесите на имунната система и метаболизма на мазнини.

Валинът е третата аминокиселина с разклонена верига. Той спомага за регенерирането на мускулите и участва в производството на енергия.

Триптофанът е предшественик на съединенията серотонин, триптамин, мелатонин и индоламин. Хроничният недостиг от тази аминокиселина може да доведе до промени в настроението, повишаването на агресията и т. н. Също така има регулаторна функция при апетита и съня.

Лизинът участва в синтезирането на протеини, като също така и в производството на ензими и хормони. Важен е за усвояването на калция. Както треонина, играе роля в нормалното функциониране на имунната система.

Последната от 9-те незаменими аминокиселини е хистидинът. Той участва в производството на нервотрансмитера хистамин, който отговаря за храносмилането, сексуалните функции и циклите на съня.

Аминокиселините като хранителна добавка

Както вероятно сами се убедихте, едно нещо обединява всички тези аминокиселини – значението им за правилното функциониране на човешкото тяло. Тежкият дефицит на която и да е от тях може да доведе до проблеми в различно области на организма.

Затова е необходимо ежедневно да си ги набавяте чрез храна. Това обаче може да бъде предизвикателства за някои, тъй като консумацията на качествени хранителни продукти е трудна в съвременния свят.

Приемането на аминокиселини под формата на хранителни добавки може да бъде преди, по време на и след тренировки, в зависимост от предпочитанията на човека.

Въпреки че в тази публикация се фокусирахме предимно върху незаменимите аминокиселини, това не значи, че заменимите задължително трябва да останат на заден план. Те също могат да се приемат посредством хранителни добавки, ако смятате, че се нуждаете от по-голямо количество, което ще ви помогне с интензивните тренировки.

Л-аргининът например е аминокиселина, която е полунезаменима (освен при новородени – за тях е незаменима). Тя е една от 20-те най-често срещани аминокиселини и приемът ѝ като хранителна добавка може да увеличи азотния оксид в тялото, който разширява кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението.

Както аргинина, аланинът е друга заменима аминокиселина, чийто допълнителен прием може да се окаже най-добрия избор за тези от вас, които искат да постигнат бързо целта си. Въпреки че се приема често от професионални атлети, това не пречи всеки човек, който обича да спортува, да се възползва от нейния ефект.

Един от най-популярните продукти на пазара е комбинацията от 3-те аминокиселини с разклонена верига – валин, левцин и изолевцин. Те са най-употребяваните от спортистите аминокиселини, тъй като дават максимално добри резултати.

Те помагат на тялото да произвежда повече енергия, да стимулира растежа на мускулната тъкан и да се възстановява по-бързо.

Много от сайтовете за хранителни добавки могат да изглеждат подозрителни, да подвеждат потребителя и ако не успеят да го убедят да закупи неправилния продукт, то поне да го откажат изобщо от света на хранителните добавки.

Клиентите на онлайн магазина за хранителни добавки Workout.bg могат да забравят за това, защото имат възможността да избират от най-качествените аминокиселини и други добавки, които да направят тренировките във фитнес залата наистина ползотворни.

Shopping Cart