Posted on 1 Comment

Какво всички искат да знаят за морбилите?

morbili

Тъй като за пореден път се заговори за епидемия от морбили, добре е родителите да знаят малко повече за това заболяване и неговото лечение.

Continue reading Какво всички искат да знаят за морбилите?

Posted on Leave a comment

АкваСорс при бременност, раждане, кърмене и отглеждане на бебето

bremennost i akvasors

Д-р Петър Найденов е писал за правилното хранене на жената преди и по време на бременността и в периода около и след раждането, което е изключително важно за нейното здраве и правилното развитие на бебето.

Continue reading АкваСорс при бременност, раждане, кърмене и отглеждане на бебето

Posted on Leave a comment

Какво да правя? Детето има висока температура!

deteto ima temperatura

Едва ли има майка, която да не е плакала първия път, когато детето й е вдигнало висока температура в хода на остра вирусна инфекция. Въпреки че това е една естествена, интелигентна реакция на защитния механизъм, високата температура кара родителите да изпадат в паника и да правят една и съща грешка, като се опитват всячески да я свалят. Това не помага на оздравяването, даже вреди.

Continue reading Какво да правя? Детето има висока температура!

Posted on Leave a comment

Алергии – успешна борба с тях!

alergia

Алергията е заболяване, известно отдавна. От нея са страдали Наполеон, Лудвиг Ван Бетховен, Антонио Вивалди, Чарлз Дикенс и много други известни и богати, деца и възрастни, мъже и жени…

Continue reading Алергии – успешна борба с тях!

Posted on Leave a comment

Паротит/Заушка – НЕ на психозата!

Паротит/Заушка - НЕ на психозата! - Kolastra.eu

Паротитът/Заушката е остро заразно заболяване със сезонна проява от октомври до май, което се разпространява по въздушно-капков път. Започва с висока температура 38-39 градуса и подуване на слюнчените жлези под и пред едното ухо. След 1-2 дни обхваща и другата страна, кожата е опъната, лъскава, но с непроменен цвят. Преболедуването оставя траен пожизнен имунитет.

Continue reading Паротит/Заушка – НЕ на психозата!

Posted on 1 Comment

Дихателните инфекции – успешна борба!

Дихателните инфекции - успешна борба! - Kolastra.eu

Всяка инфекция е сложно взаимодействие между микроорганизъм, макроорганизъм и външна среда. Самото заболяване зависи от количеството и вида на микроорганизмите и състоянието на макроорганизма, което пък зависи от различните въздействия на външната среда и генетичното му предразположение.

Continue reading Дихателните инфекции – успешна борба!

Posted on Leave a comment

Грип – как да се предпазим от него?

Грип - как да се предпазим от него? - Kolastra.eu

С грип или грипна инфекция се определят различни инфекции на дихателните пътища, предимно горните отдели, които протичат със сходни симптоми. Типичният грип (инфлуенца) е заболяване, причинено от три типа грипни вируси – А (с 2 подтипа), В и С. Грип тип А и В са разпространени по целия свят и се проявяват като епидемии. Тип С се среща спорадично и протича леко.

Continue reading Грип – как да се предпазим от него?

Posted on Leave a comment

Защо е важно децата да се хранят с органична храна?

Защо е важно децата да се хранят с органична храна? - Kolastra.eu

Органични са храните произведени без употреба на изкуствени торове и пестициди. Тези храни са изключително важни за бебетата и децата, защото буквално може да спасят живота им.

Continue reading Защо е важно децата да се хранят с органична храна?

Posted on Leave a comment

Пубертетът – какво трябва да знаем

Пубертетът - какво трябва да знаем - Kolastra.eu

Пубертетът е една от най-важните фази в човешкия живот. В антропологичен план този период се свързва с процеса на инициация (инициация в буквалния смисъл на думата означава” тайно посвещение”). Младият индивид трябва да премине от детството към света на възрастните, като придобие знанията и уменията, типични за тях. Традициите за инициация в различните общества и исторически периоди са многообразни. Общото е, че този преход е от особена важност за всички общества и култури.

Continue reading Пубертетът – какво трябва да знаем

Posted on Leave a comment

Ужас! Детето тръгва на детска градина

Ужас! Детето тръгва на детска градина - Kolastra.eu

Тръгването на детска градина е повратен момент както в развитието на детето, така и в отношенията на родителите с него. Детето, което в много случаи не се е отделяло от майката до този момент, сега трябва да се научи да се справя само цял ден, да стане част от групата, т.е. да усвои нов модел на поведение, изоставяйки уюта и сигурността на дома. За родителите, особено за майката също е много трудно да приеме факта, че не знае какво прави детето всеки момент от деня и че други хора се грижат за него.

Continue reading Ужас! Детето тръгва на детска градина