Хипотония - мерене на кръвното на човек

Ниско кръвно налягане – симптоми и хранене

Кръвното налягане е силата, която упражнява кръвта върху стените не кръвоносните съдове при циркулацията си и представлява един от основните знаци за признак на живот. Налягането на кръвта се създава от сърцето когато изпомпва кръвта към артериите.

Какво е ниско кръвно налягане

Условно кръвното налягане се описва като систола/диастола налягане, например 120/80. Систоличното налягане /по-голямата стойност/ представя налягането в артериите когато сърцето се съкръщава и изтласква кръвта към тях. Дистолата /по-малката стойност/ представя налягането след контракцията на сърцето, след като се отпусне. Това е причина налягането да е винаги по-голямо при съкращаването спрямо това при отпускането, когато сърето си почива.

Нормалната стойност на систоличното кръвно налягане при възрастните е между 90 и 140, а на диастоличното между 60 и 90. За нормално се смята налягане 120/80. Стойности над 140/90 са считат за високи. Високото кръвно налягане повишава риска от развитието на сърдечни и бъбречни болести, склерозиране на сърдечните съдове, нарушаване на зрението и сърдечен удар.

При ниското кръвно налягане потока на кръв през артериите и вените е малък. Когато този приток е малък снабдяването на жизненоважните органи като мозъка, сърцето и бъбреците с кислород е оскъдно. Това нарушава функционирането им и може да ги увреди.

за разлика от високото кръвно налягане, при ниското няма общоприета фиксирана стойност и явно изразени симптоми. Някои могат да имат налягане 90/50 без проявени симптоми, но понякога високото кръвно налягане може да развие симптоми на ниско кръвно налягане например 100/60.

Как се вдига ниското кръвно налягане и какво се яде

Ниското кръвно налягане не е вредно за здравето, не се проявява явно и не нанася щети на органите. Обаче всички пациенти със симптоми, вероятно дължащи се на понижено кръвно налягане, би трябвало да се прегледат от лекар.

Трябва да установи причината и да се предпише подходящо лечение в зависимост от причината която го поражда. Например ако то се дължи на приемано от пациента лекарство, приеманата доза да бъде намалена и даже приемането на лекарството да се преустанови. Тези мерки не трябва да са самоинициативни.

 • Дехидратацията се третира с течности и минерали /електролити/. Ако тя е по-лека може да се приемат течности през устата, а ако тя е в по-тежка форма това става в болнчно заведение с вклъчване на венозен източник /система/.
 • Кръвозагубата се третира също със системи, а ако тя е по-обилна то мерките трябва да са незабавни.
 • Септичния шок е сериозен проблем който също се третира с включване на системи.
 • Спирането на медикаменти които причиняват като страничен ефект понижение в кръвното налягане става след лекарско предписание.
 • Пулмоналния емболизъм и венозната тромбоза се лекуват с вещества които разреждат кръвта через венозни източници съдържащи хепарин или чрез хапчета уарфанин.
 • Перикардиалните течности могат да бъдат премахнати от кръвта чрез процедура наречена перикардиоцентезис.

Постуралния хипотенизъм се лекува чрез повишаване на водата и солта в тялото които понижават съдържанието на кръв в долните крайници. За тази цел някои пациенти приемат Проаметин. Проблема при този медикамент е че докато повишава кръвното налягане в горната част на тялото, което може да доведе до сърдечен удар, така че не е желателно да се прекалява с него.

Колко ниско трябва да е кръвното ни налягане – нормално кръвно налягане

Подобно на холестерола, кръвното налягане следва тенденцията да се покачва с напредването на възрастта, особенно ако покачваме теглото си и затлъстяваме. Също така, то е важен рисков фактор за появата на сърдечни присръпи.

По принцип 120/80 се счита за „нормално“ кръвно налягане като някои смятат че това са идеалните горна и долна граници, а 145/95 е вече висока, но приемлива стойност. Но в реалността се оказва че би било по-добре, ако кръвното налягане остава под 120/80.

Полседните изследвания на специализираните лечебни заведения показват че тези стойности всъщност са високи за да бъдат приемани за нормално допустими. Те стигат до заключението че рискът от инфаркт и инсулт се увеличава, когато систоличното кръвно налягане е по-голямо от 115 mmHg и диастолното е над 75 мм Hg.

За всеки 20-мм-Hg увеличение на систолното налягане, или 10-мм-Hg увеличение на диастолното кръвно налягане, риска от сърдечно-съдови заболявания се удвоява. Въз основа на тази информация се заключава че голям брой хора имащи стойности между 120-139 и над 80-89 се нуждаят от консултация с лекар като това не означава задължително приемане на лекарства.

Много лекари смятат, че хипертонията може да се открие и излекува веднага. Въпреки това изследвания показват че това не е така и всъщност откриването и не е толкова лесно.

Например проучване публикувано през 2004 г. тества две различни лекарства за хипертония на 2000 пациенти с коронарна съдова болест, всички от които е с „нормално“ кръвно налягане. Средното артериално налягане в началото на двугодишното проучване е 129/78 мм Hg.

Пациентите избрани по случаен принцип между участващите получават калциеви блокери амлодипин (известен също като Norvasc) или на АСЕ инхибитори (еналаприл, също известен като Vasotec), или плацебо. И двете лекарства занижават систоличното кръвно налягане с около 5 мм Hg, а диастолното налягане с около 2,5 мм Hg.

През двете години на последващи наблюдения настъпили усложнения до 23% от пациентите, които получават плацебо, в сравнение със само 17% от тези, които получили амлодипин и 20% от тези, които получили еналаприл.

Особено интересни са резултатите за атеросклероза на коронарните артерии при тези хора. Тя напредва при тези, които получават плацебо, за разлика от другите, при които кръвното налягане намаляло поради употребата на медикаментите.

Проучването все още получава много внимание, защото поддържа убеждението, че не поддържаме кръвното си налягане достатъчно ниско. Това може да има смисъл ако сме близо до получаването на хипертония, която е факт при хора с кръвно налягане близко над 140/90. Някои статистики сочат, че две трети от хората диагностицирани с хипертония в момента не разполагат с добър контрол на кръвното налягане.

Подобно на холестерола основното послание е че лекарите и пациентите трябва да работя заедно и да имат диалог помежду си за да контролират кръвното налягане. Загуба на тегло, редовното упражняване, богата на плодове и зеленчуци диета с по-малко сол прави лекарствата за намаляване на кръвното налягане по-ефективни. Съвременната медицина предлага голям набор от медикаменти за постигането на тази цел.

Симптоми на ниското кръвно налягане

Тялото има свой механизъм да променя или поддържа кръвното налягане и притокa на кръв до различните си части. То има свои „датчици“, които усещат големината на налягането приложено върху стените на артериите и сърцето. Това са рецептори за налягане наречени барорецептори. Те усещат налягането на кръвта и изпращат сигнали до сърцето, малките артерии, вените и бъбреците като ги карат да намалят или увеличат налягането.

Има няколко начина чрез които налягането може да се регулира – чрез регулиране на изпомпеното количество кръв към артериите, количеството кръв съдържащо се във вените, артерилното съпротивление и чрез обема на кръвта.

 • Сърцето може да ускори ритъма си на биене и да се съкръщава по-често. Така то изпраща по-голямо количество кръв и увеличава циркулацията и през артериите и почишава кръвното налягане.
 • Вените могат да се разширяват с свиват. Когато се разширят количеството на кръв което се намира в тях се увеличава и така за сърцето остава по-малко кръв за изпомпване към артериите. Резултата е по-малко изпомпване на кръв и следователно намалено кръвно налягане При свиване на вените се получава противоположния ефект – по-малко кръв във вените, повече към сърцето и следователно по-високо кръвно налягане.
 • Малките артерии могат също да се разширяват и свиват. При разширяване резултата е намалено кръвно налягане а при свиване – повишено.
 • Бъбреците също магат да регулират кръвното налягане посредством количеството на произведената урина. Урината е главно вода която е премахната от кръвта. Когато те произвеждат повече урина количеството на водата в кръвта се понижава, количеството /обема/ на кръвта изпълваща вените и артериите намаля, което води след себе си понижено кръвно налягане.
 • При понижено производство на урина имаме противоположнич ефект-повече вода в кръвта, повишаване на обема и от което следва по-високо кръвноналягане. В сравнение с други методи за регулиране на кръвното налягане този чрез урината отнема часове, даже дни за да постигне ефекта намаляне или повишение на кръвното налягане /има някои механизми които проявяват ефекта си за секунди/.

Например оскъдното количество кръв при кървене /както при язва на стомаха/ причинява понижение на кръвното налягане. тялото бъзво отвръща на пониженото налягане като използва механизми за повишаване на налягането:

 • Покачва се сърдечния ритъм и енергичността на контракциите като резултата е повече изпомпена кръв.
 • Вените се свиват като връщат повече кръв за изпомпване към сърцето.
 • Отделяне на по-малко урина с цел повишаване на обема на кръвта в артериите и вените.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart