Симптоми и лечение на сънна апнея

Сънна апнея – пълна информация

Връзка между сънната апнея и загубата на памет

Изследване на Калифорнийския Университет показва, че хората със сънна апнея страдат и от загуба на тъкан, в тази част от мозъка, в която се складира информацията. Затрудненото дишане по време на сън може да доведе до сериозно мозъчно увреждане, което да наруши паметта и мисловния процес.

Хората страдащи от сънна апнея често спират да дишат и се будят многократно през нощта. Това води до хронична дневна умора и проблеми с паметта и концентрацията. Изследванията в тази област доказват наличието на пряка връзка между сънната апнея и риска от удар, сърдечно заболяване и диабет.

Проведените от Калифорнийския Университет тестове касаят мозъчната функция по време на сън на пациенти, страдащи от сънна апнея. Изследователите насочват вниманието си към определен вид мозъчни структури, наречени мамиларни тела. Мамиларните тела са разположени в долната част на мозъка. Изследванията показва, че мамиларните тела при 43 от тестваните пациенти със сънна апнея са с почти 20% по-малки от мамиларните тела на 66 от пациентите, които не страдат от заболяването.

Многократният спа в притока на кислород при пациенти със сънна апнея, може да доведе до мозъчно увреждане. Липсата на кислород по време на криза може да причини смърт на мозъчни клетки. По-малкият размер на мамиларните тела красноречиво говори за това, че те търпят поражения, които резултират в порядъчно голяма загуба на клетки.

Фактът че проблемите с паметта на пациентите, страдащи от сънна апнея продължават дори след проведено лечение, показва наличието на трайно мозъчно увреждане.

Резултатите от изследването са изключително важни, тъй като пациентите със загуба на памет, причинена от други симптоми, например тежък алкохолизъм или Алцхаймер, също имат свити мамиларни тела.
Лекарите третират загубата на памет при пациентите, пристрастени към алкохола, с огромни дози тиамин или витамин В1. Най-вероятно тези дози помагат на умиращите мозъчни клетки да се възстановят и дават възможност на мозъка да ги използва отново.

Днес целта на учените от Калифорнийския Университет е да установят дали приемането на допълнително количество витамин В1 може да помогне за възстановяване на паметта на пациентите със сънна апнея. Този витамин спомага придвижването към клетките на глюкоза, която от своя страна ги предпазва от смърт в следствие на кислороден глад.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart