Колко вода трябва да пия

Колко вода трябва да пиете на ден? Вероятно знаете, че е важно да пиете много течности, когато температурите навън се покачат. Поддържането на хидратация е ежедневна необходимост, независимо какво показва термометърът. За съжаление много от нас не пият достатъчно, особено по-възрастните

Колко вода трябва да пием на ден?

Правилото за четири до шест чаши на ден е за като цяло здрави хора. Възможно е да приемате  твърде много вода, ако имате определени здравословни проблеми, като заболяване на щитовидната жлеза или проблеми с бъбреците, черния дроб или сърцето или ако приемате лекарства, които ви карат да задържате вода, като нестероидни противовъзпалителни средства, опиоидни лекарства за болка и някои антидепресанти.

Но дори нуждите на здравия човек от вода ще варират, особено ако губите вода чрез пот, защото тренирате или защото сте навън в горещ ден. Ако се чудите колко вода трябва да пиете в тези случаи, говорете с вашия лекар, но общо правило за здрави хора е да пиете две до три чаши вода на час или повече, ако се потите силно.

Таблица за пиене на вода

В тази таблица може да видите ориентировъчни цифри от колко вода имате нужда спрямо теглото ви.

Колко вода трябва да пием на ден

Важно е да разберете, че това са условни ориентири, тъй като точното количество вода е в пряка зависимост от вашето еждневие, дейности, здравословно състояние и като цяло – нужди на организма.

Колко вода трябва да пие бебето?

Въпреки различните мнения относно консумацията на вода при бебета и малки деца, повечето медицински институции са съгласни, че водата може да се въвежда в малки количества след 6-месечна възраст. Когато бебета на възраст под 6 месеца консумират вода, това ги излага на риск от животозастрашаващ електролитен дисбаланс и неадекватен прием на калории, протеини и основни хранителни вещества.

Според Световната здравна организация и Уницеф кърмените бебета нямат нужда от допълнителна вода. Кърмата съдържа повече от 80% вода и напълно задоволява нуждата от течности на бебето.

Според педиатрите малки количества вода могат да се предлагат от около 6 месеца, докато бебето расте и наддава по подходящ начин. Като цяло водата не е задължителна преди 12-месечна възраст, тъй като кърмата и адаптираното мляко са предимно със съдържание на вода.

Какво е алкална вода?

Често се смята, че нормалната питейна вода е неутрална по скалата на рН, регистрирайки рН около 7, което я прави не киселинна, но не и алкална. Водата обаче може да е по-кисела в зависимост от източника и начина, по който се обработва питейната вода.

Естествените източници, като извори, може да съдържат следи от минерали, които правят водата алкална. В преработвателните съоръжения пречистената вода може да съдържа добавки или да е претърпяла процеси, които допринасят за киселинността на питейната вода.

Твърди се, че алкалната вода е полезна за тялото и много хора се кълнат в ползите за здравето от поддържането на алкална диета, която включва пиенето на алкална вода. Въпреки това, алкалната вода може да бъде скъпа, така че хората са склонни да си я правят сами у дома или да купуват директно от доставчици! Приготвянето на алкална вода у дома е лесно и евтино.

Как да си направим алкална вода у дома

Преди да започнете да алкализирате питейната си вода, най-добре е да проверите нивото на pH на водата с помощта на pH тест ленти. Следвайте процедурата на опаковката и проверете дали водата ви има киселинност, неутралитет или е по-алкална. Може би ще имате късмет и водата, която тече в дома ви е алкална! Ето как бихте могли да алкализирате водата си сами:

Лимонов сок

За да направите алкална вода с лимонов сок, като изстискате няколко капки от лимона във водата и разбъркате добре. Изпийте водата веднага, за да поемете пълния ефект. Водата може да изглежда да има киселинен вкус, но тялото ви реагира на водата с лимон като алкална – това е освежаващ начин да приемете алкална вода.

Сода за хляб

Когато се приема самостоятелно, содата за хляб може да има леко горчив вкус, тъй като е алкална. Ще ви трябва обаче само малка щипка от содата, за да направите алкална вода, така че изобщо няма да усетите горчивината! Просто смесете щипка сода за хляб във чашата с вода и разбъркайте, докато содата за хляб се разтвори напълно. Можете да направите това, за да намалите и естествената киселинност на вашето кафе!

pH капки

pH капките са водни бустери, които променят нивото на pH на питейната вода. Тези разтвори съдържат силно концентрирани минерали, които повишават нивото на pH на водата.

За да направите водата алкална с рН капки е лесно – добавете рН капките, както е посочено на етикета, и разбъркайте. Това е лесен и удобен начин да създадете алкална вода у дома и да напълните малка бутилка, която може да стигне за няколко часа.

Кана с филтър за алкална вода

Системата за филтриране на водата на някои кани с филтри за вода включва минерали, които алкализират водата, докато филтрира примесите. Тези филтри работят, като филтрират разтворените минерали и киселинните отпадъци.

Множество марки продават своите кани с филтри за вода с различни приложения, така че не забравяйте да вземете такава, която показва, че съдържа алкални минерали за приготвяне на алкална вода у дома.

Йонизатор на вода

Алкалният йонизатор е устройство, което повишава нивото на pH на водата. Тези устройства се предлагат с и без функция за филтриране на водата, като са фокусирани върху използването на електролиза за образуване на алкална вода.

Водните йонизатори разделят отрицателните и положителните електроди във водата, като по този начин разделят алкалната вода от киселинната на два потока. Тези устройства могат да повишат нивото на pH на водата средно до 10 pH. Това е идеален начин да направите алкална вода у дома, тъй като не променя вкуса или структурата на водата.

‍Дестилирана вода за пиене

Дестилираната вода е най-чистата вода, която можете да пиете. Не съдържа бактерии, пестициди или други замърсители. Процесът на дестилация премахва всички тези примеси.

Дестилираната вода не е вълшебна вода – тя не лекува болести, не изхвърля токсините и не извлича минерали от тялото.

Дестилираната вода е просто чиста вода. Дъждовната вода е чиста вода. Човешките същества са се развили в тропическите гори, където основният източник на вода е дъждовната вода.

Дестилирана вода за пиене
Източник: Britannica

Дестилираната вода е безопасна за пиене. Това е чиста вода без вредни ефекти.

Дестилираната вода помага за:

  • предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците;
  • подобряване на телесните функции;
  • помага да защитите зъбите си от твърде много флуорид, който може да причини обезцветяване на зъбите;
  • намаляване на риска от заболяване – дестилацията отстранява водните патогени. Повечето болести, предавани по вода, не оцеляват след дестилация.

Човешкото тяло се състои от около 70% вода, така че е важно да избирате внимателно вида на водата, която пиете. Чешмяната и бутилираната вода съдържат химикали, които са извън вашия контрол. Бутилирана вода в пластмасови шишета съдържа микропластмаса. Единственият начин наистина да знаете какво приемате в тялото си е да използвате дестилатор за вода.

Използвайки воден дестилатор, ще избегнете потенциално вредни химикали в чешмяната вода като пестициди, нитрати, торове и замърсяване от медни или оловни тръби.

Много от замърсителите и химикалите в нашата чешмяна вода могат да причинят вреда на човешкото тяло, ако сме изложени на тях за дълъг период от време (този процес се нарича бионатрупване).

Розова вода за пиене

Розовата вода се отличава с аромата си и някога е била популярно използвана като лек. Розовата вода също се използва от хиляди години в продукти за красота, храни и напитки. В допълнение към това, тя съдържа и много потенциални ползи за здравето. Струва си да се отбележи, че розовата вода се прави чрез дестилация на розови листенца с пара.

Розовата вода отдавна се използва в медицината в Иран и други части на Близкия изток. Ето някои от предимствата на розовата вода:

  • съдържа антиоксиданти, които предпазват кожните клетки от увреждане;
  • може да се приема при възпалено гърло;
  • може да помогне на раните да заздравеят по-бързо, като ги поддържа чисти;
  • вдишването на парите от розова вода помага да се отървете от стреса;
  • има положителен ефект върху храносмилателната система.

Видове питейна вода

Ето някои от най-често срещаните видове питейна вода:

Чешмяна – Това е водата, която получавате от чешмите у дома. Може да идва от общински водоизточник или частен кладенец.

Минерална – Минералната вода идва от подземни източници. Тя естествено съдържа най-малко 250 части на милион минерали от разтворени твърди вещества.

Изворна – Изворната вода е вода от подземен източник, която естествено се издига на повърхността, като извор. Трябва да се бутилира при източника.

Дестилирана –  Дестилираната вода е с премахнати минерали. Това се случва чрез процес на дестилация, при който водата се изпарява и след това се кондензира обратно в течна форма.

Пречистена вода – Пречистената вода е вода, която е била обработена чрез обратна осмоза, абсолютна едномикронна филтрация, озониране или дестилация.

Галони с вода за пиене 19 литра

Най-добрата вода за пиене

За повечето хора пиенето на чешмяна вода е напълно нормално. Според тях тя е безопасна, евтина и генерира много по-малко пластмасови отпадъци от бутилираната вода.

Въпреки това, ако вашата чешмяна вода е обезцветена, има неприятна миризма или ако сте получили официално съобщение, че не е безопасна за пиене, може да се наложи да закупите бутилирана вода за пиене и готвене. Това може да се дължи както на безопасността, така и на вкусовите предпочитания.

Ако трябва да закупите бутилирана вода, закупуването на многократно зареждащи се галони от 19 литра може да помогне за намаляване на пластмасовите отпадъци. Бихте могли да ги поръчате от местен разпространител, заедно с диспенсър за вода.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart